יש טבעת ויש טבעת
ד"ר פבלו רוסו מסביר ועונה על שאלות נפוצות בקשר לטבעת למניעת הריון
באדיבות הבלוג של ד"ר פבלו רוסו
לא כל הנשים רוצות טבעת, כי יש טבעת ויש טבעת. יש טבעת שתרצי לענוד על ידך ויש טבעת שתשמש אותך למניעת הריון. האם זהו אמצעי המניעה המתאים עבורך? מדובר בטבעת סילקון שמותקנת בנרתיק ומוחלפת פעם בחודש מהיום הראשון של המחזור עד ליום ה-21. בתוך הטבעת ישנם הורמונים מסוג אסטרגונים ובפרוגרסטטיביים, שמופרשים במהלך החודש לתוך הנרתיק ונספגים לתוך מחזור הדם. הורמונים אלו מונעים את הביוץ וכך מונעים קליטה של הריון.
אחרי 21 יום יש להוציא את הטבעת, להמתין שבוע ולהתקין אותה שוב בתחילת המחזור, כלומר ביום הראשון שלו.
למעשה, כל אישה יכולה להתקין את הטבעת באופן עצמאי והיא משמשת תחליף עבור הרבה נשים לגלולות.
למרות זאת, חשוב עדיין שתבדקי אצל רופא נשים לצורך אבחנה מוקדמת, כי לא כל אמצעי הגנה נכון עבורך.
אם משתמשים בטבעת כמו שצריך היא מונעת קליטת הריון ב-99%, אבל יש לקחת בחשבון שמדובר באמצעי מניעה לקליטת הריון בלבד ואינך מוגנת מפני מחלות מין.
לצורך כך חשוב להשתמש באמצעי מניעה נוספים או אחרים כגון קונדום, שהוא האמצעי היעיל ביותר הידוע כיום כנגד מחלות מין.
היתרונות של הטבעת היא שהיא פשוטה להתקנה, היא אמצעי נוח, רוב המשתמשות מעידות שקלות ההתקנה וההוצאה גורמת להן לבחור באמצעי מניעה זה. לא צריך הכשרה מיוחדת כדי להשתמש בטבעת וישנו סיכון פחות שתשכחי להתקין אותה, מאשר ליטול את הגלולה.
להתקנת הטבעת יש גם חסרונות, לחלק מהנשים יש בכל זאת קושי להתקין את הטבעת או רתיעה מהוצאתה, היות והיא לא מחוברת לחוט משיכה כלשהו. בנוסף, כאמור הטבעת לא מונעת הידבקות במחלות מין.
כמו הגלולות הרגילות, הטבעת מפרישה שני הורמונים, כך שזה אמצעי מניעה הורמונלי משולב. הן היעילות והן תופעות לוואי הן אותן תופעות שנחוות בנטילת גלולות. אחד היתרונות המרכזיים כאמור הוא שאין צורך לזכור להתקין את הטבעת כל יום, כפי הנדרש בנטילת גלולות. הטבעת מותקנת פעם בחודש ומוסרת פעם בחודש, כך שמדובר בשתי פעולות פשוטות אחת לחודש.
אחד ההבדלים המרכזיים בין הגלולות לבין הטבעת הוא שהגלולה ניטלת דרך הפה ואילו הטבעת לא ולכן במקרה של הקאות בחילות או שלשולים לא יורדת היעילות כאמצעי מניעה, מה שכן קורה עם הגלולה. במקרה כזה מומלץ, אגב, להחדיר את הגלולה היומית לנרתיק, אם את משתמשת בגלולות.
למי מומלצת הטבעת? לכל אישה בריאה אך היות ומדובר באמצעי מניעה הורמונלי מומלץ לפנות לרופא נשים מטפל, כדי לאבחן את אמצעי המניעה המתאים יותר עבורך באופן אישי.
ועוד טיפ חשוב: אל תחפשי יועצים או יועצות בין החברות, חברי משפחה או אצל ד"ר גוגל, כי מי שצריך להסביר לך הכל על היתרונות והחסרונות בהקשר הספציפי שלך זה הרופא המטפל.
למי לא מומלצת הטבעת? נשים שמעשנות, נשים עם משקל עודף משמעותי, מחלות רקע או קרישות יתר שיכולים להוביל לחסימה של הורידים. הטבעת גם אינה מומלצת לנשים עם צניחה של איברי מין.
האם הטבעת יכולה ליפול? זה נדיר שזה יקרה באופן ספונטני בגלל הצורה של הנרתיק והמבנה השרירי שלו וגם בגלל הגמישות והצורה של הטבעת, שמבטיחים את יציבותה ככלל בנרתיק. יחד עם זאת, זה עלול לקרות לעיתים רחוקות במקרה של התקנה לא נכונה בנרתיק, במהלך הוצאת טמפון או במקרה של עצירות וגם, אף שזה נדיר מאוד, בעת קיום יחסי מין.
אם הטבעת מוסרת שלא במתכוון, אפשר לנקות אותה במים וסבון ולהתקין אותה חזרה. מומלץ להחזיר אותה תוך 3 שעות לכל היותר. במקרה שעובר יותר זמן יכול להיות שהיעילות והאפקטיביות של אמצעי ההגנה ירדו.
בכל מקרה, לפי עבודות מחקר שבוצעו ביחס לשאלה כיצד נשים מגיבות לטבעת, הן המשתמשות והן בני הזוג העידו שהם לא מרגישים הפרעה לניהול חיי מין רגילים ותקינים.
תופעות משנה אפשרויות: כמו כל אמצעי מניעה הורמונלי אחר כדוגמת גלולות תופעות לוואי יכולות להתרחש.
בסופו של דבר השאלה אם את רוצה טבעת קשורה גם בייעוץ רופא נשים וגם בהחלטה אישית לאחר הבנת היתרונות והחסרונות.
מקווה שעניתי עבורכן על כל השאלות הנפוצות,
להתראות בבלוג באתר שלי ושבת שלום.
#ד"רפבלורוסו#מניעתהריון#מחזורדם#הריון#הורמונים#טבעת#התקן#מחלותמין#קליטתהריון #רפואתנשים #גניקולוגיה